KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Tematyka kompleksowa: Wielkanocne to pisanki

Drodzy Rodzice!

Pani Dyrektor Katarzyna Chybalska zwraca się z prośbą do chętnych Rodziców, aby dzielili się swoimi opiniami, dotyczącymi zdalnego nauczania w grupie, pod numerem telefonu 517 095 045

TEMATYKA KOMPLEKSOWA: WIELKANOCNE TO PISANKI

Dzień dobry Kochane Dzieci!

1.„Wielkanocny stół”– wysłuchanie wiersza E. Skarżyńskiej, wyodrębnienie istotnych akcentów dotyczących Wielkanocy, wyszukanie świątecznych elementów, przybliżenie wielkanocnej tradycji. Podczas czytania wiersza można skorzystać z ilustracji

Wielkanocny stół

Nasz stół wielkanocny haftowany w kwiaty.

W borówkowej zieleni listeczków skrzydlatych

lukrowana baba rozpycha się na nim,

a przy babie – mazurek w owoce przybrany.

Palmy – pachną jak łąka w samym środku lata.

Siada mama przy stole, a przy mamie – tata. I my.

Wiosna na nas zza firanek zerka,

a pstrokate pisanki chcą tańczyć oberka.

Wpuścimy wiosnę, niech słońcem zabłyśnie nad stołem

w wielkanocne świętowanie jak wiosna wesołe.

Ewa Skarżyńska

Po przeczytaniu wiersza należy wyjaśnić dzieciom niezrozumiałe dla nich słowa i wyrażenia, takie jak np. „oberek”, „haftowany w kwiaty”, „w borówkowej zieleni”, „mazurek”, a następnie zapytać:

– Co leżało na wielkanocnym stole?

– Kto usiadł przy wielkanocnym stole?

– Co chciały robić pisanki na stole?

  1. Policz pisanki w koszyczku i pokoloruj je.

Proszę o wydrukowanie dla dziecka kolorowanki

 Kolorowanka koszyczek z pisankami

3.”Bajka o jajkach”- oglądanie bajki, poznanie budowy jajka, wykluwania się kurcząt z jaj, poznanie ciekawostek dotyczących wielkości jaj.

Link "Bajka o jajkach"

Pytania utrwalające informacje z bajki np.:

- W jaki sposób rodzą się kurczęta, ptaki?

- Z czego składa się jajko?

- Czy wszystkie jajka są tej samej wielkości?

- Jak nazywa się ptak, który podrzuca jajka do innych gniazd?

4.„Jajko”– masażyk. Dziecko wykonuje masażyk, zgodnie z instrukcją, na plecach rodzeństwa, rodzica, później następuje zamiana.

Tu kropka, (stuka lekko palcami w plecy dziecka siedzącego przed nim)

tam kreska, („maluje” kreski)

tu kropka różowa, (ponownie stuka lekko palcami w plecy)

pisanka niebieska, („maluje” kółko)

pisanka gotowa. („maluje” duże jajko)

5.„Wielkanocne babeczki”-wspólne wykonanie z dzieckiem babeczek, ozdabianie ich kremem, lukrem itp.

Proponuję wypróbowany przepis na muffinki:

12 dkg masła, 0,5 szklanki cukru trzcinowego lub białego, 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko (całe), 1 szklanka mleka, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody, opakowanie suszonej żurawiny lub rodzynek

Najpierw ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz resztę składników. Wszystko miksujemy. Na koniec wsypujemy opakowanie suszonej żurawiny lub rodzynek. Mieszamy łyżką.

Nakładamy ok. ¾ foremki, można trochę mniej bo bardzo wyrastają. Ja używam papilotek i dopiero wkładam do foremek lub blachy do muffinek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15-20 min.

Smacznego!

Wesołych i zdrowych Świąt Wielkanocnych

dla Was Kochane Dzieci i Waszych Rodziców

życzą

Pani Gabrysia i Pani Jola