KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

O czym uczyliśmy się w miesiącu październiku?

Witamy!

Drodzy Rodzice, minął drugi miesiąc naszej pracy. Nie próżnujemy i nadal uczymy się nowych, ciekawych rzeczy. Wiemy, że jesienią cudownie spędza się czas w parku, czy lesie. Leżące wokół liście stanowią wspaniały wręcz materiał do zabawy. Zbieranie wielkiego stogu i skakanie w sam jego środek, rzucanie liśćmi w powietrze i siebie nawzajem, a na koniec zbieranie jesiennych skarbów to najlepsza zabawa. Wiemy co to są dary jesieni i umiemy je nazwać.Umiemy odpowiedzieć na pytania:

-Dlaczego liście spadają z drzew?

- Dlaczego wiewiórki zbierają orzechy i żołędzie?

-Jakie ptaki pojawiły się wokół nas, a jakie gatunki przeniosły się w cieplejsze rejony?

-Czy dzień staje się dłuższy, czy krótszy?

-Jak się ubrać odpowiednio do pogody?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Poza tym potrafimy opracować kalendarz pogody na każdy dzień i systematycznie zaznaczać w nim  aktualną aurę. Chętnie opowiemy o tym, jak ludzie przygotowują się do zimy, jakie robią zapasy. Znamy mnóstwo zabaw i piosenek z płyty „Muzyka na każdą okazję” wyd. Podręcznikarnia. Chętnie Was ich nauczymy. Śpiewamy również z płytą muzyczną „Pięciolatek. Razem poznajemy świat”. Oczywiście do tego dochodzą zabawy muzyczno-ruchowe ze śpiewem i instrumentacją gdyż realizujemy systematycznie program Kraina Muzyki. Uwielbiamy bawić się swobodnie, rysować, malować, układać puzzle i klocki, a także wymyślać mnóstwo innych, ciekawych zabaw.

W październiku zrealizowaliśmy następujące tematy:
-Jesień w parku

-Jesień w lesie

-Przygotowanie ludzi do zimy

-Szaruga jesienna

Poniżej zamieszczamy do przeglądania tematyczne Karty Pracy, z których korzystamy. Aby można było je przeglądać klikamy w obrazki (część pierwsza)

Razem poznajemy świat