KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Utrwalamy litery i ćwiczymy czytanie

Witam moje Dzieciaki.

Dziś utrwalamy poznane litery i ćwiczymy czytanie.

1.     Poćwicz czytanie sylab:

ła, ły ,łe, ło, ły, łu, łi, eł, oł, uł, ał,

łat, łop, łet, mył, łow, fał, łyt, łał, mał.

2. Ćwiczenia w czytaniu:

To Łucja. Łucja lubi kwiaty i zielony kolor.

Kolor zielony to kolor wiosny.

Łucja ma psa Łatka.

Łatek lubi kopanie w ziemi.

On łapami kopie zagonek.

Oj Łatku, Łatku!

Nie kop łapami ziemi. Tam posiejemy kwiaty.

Łatek to dobry pies. Łucja lubi Łatka.

3.Utwórz wyrazy z sylab:

ze  ga  ta ….......................

ny  ba  lo …........................

sna  wio …...........................

li  ry  te …...........................

we  ry  ro …...........................

fa  la  so ….............................

sol  pa  ra …..........................

Zabawa w skojarzenia:

Ta zabawa rozwija wyobraźnię, wzbogaca słownictwo, zmusza do myślenia.

1 sposób zabawy w skojarzenia:

Podajemy dziecku dwa wyrazy, określające np. jakiś zawód, sport, rzecz, kwiat, drzewo itd i dziecko musi odgadnąć o jaki wyraz nam chodzi.

Przykład:

- grzebień, nożyczki (fryzjer);

- komputer, myszka (informatyk);

- list, torba (listonosz).

2 sposób zabawy:

Zacznij zabawę, mówiąc dowolne słowo, np. „słońce”. Następnie dziecko mówi słowo kojarzące się z tym, np. „gorąco”. Potem rodzic szukasz skojarzenia do „gorąco”, np. „lato”. I tak na zmianę.

Zabawa dla całej rodziny:

Kucamy w rozsypce w dowolnym miejscu pokoju. Rodzic prezentuje tekst, a dzieci ruchem przekazują jego treść( naśladując rodzica)

Zbudź się słoneczko,        Dzieci w siadzie skulnym, podnoszą najpierw głowę,lekko unoszą ciało

grzej nas promieniami.     do pozycji stojącej, wyciągają ręce w górę i rozchylają na boki.

Tęsknimy za ciepłem

i długimi dniami.

Gdy słoneczko wstało      Dzieci stoją w rozkroku, poruszają całymi nadgarstkami, palcami rąk

pięknie nas witało.           Kłaniają się sobie uśmiechając się do siebie.

Iskrzyło promieniami

bawiło się z nami.

Następnie wspólnie możecie wykonać „zaczarowany rysunek aby obudzić wiosnę”.

Bezpieczne strony internetowe dla dzieci:

www.ciufcia.pl, www.domowyprzedszkolak.pl www.dzieci.mos.gov.plwww.kolorowankidladzieci.pl

Do zobaczenia