KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Tematyka kompleksowa: Zwierzęta na wsi

Witajcie kochani!

Zapraszam Was do nauki i zabawy.

 

  • Przypomnij sobie naszą zabawę?

  1. Mamo/Tato przeczytaj wierszyk pt. „Na wsi”

Czytamy w ciszy, powoli, wyraźnie, dziecko uważnie słucha

(skupiamy uwagę)

 

Po podwórku chodzą kurki,

bardzo ostre ich pazurki,

każda w ziemi czegoś szuka,

znaleźć ziarnko, to jest sztuka!

Dalej w głębi jest sadzawka,

wokół niej zielona trawka,

pędzą po niej oszalałe,

hałaśliwe gąski białe.

A w zagrodzie małe świnki,

wesolutkie maja minki,

wciąż biegają, pochrumkują,

widać dobrze się tu czują.

Środkiem dumnie sunie krowa,

na pastwisko iść gotowa,

bo na wieczór każdy czeka,

żeby dała dużo mleka.

Jeszcze w stajni stoją konie,

gospodarze dbają o nie,

karmią, czyszczą i siodłają,

leśne ścieżki objeżdżają.

Najważniejsze w tym rejonie,

nie są krowy ani konie,

tylko wierny piesek Burek,

władca wiejskich podwórek!

Proszę wytłumaczyć dziecku niezrozumiałe słowa: sadzawka, zagroda, pastwisko, stajnia

  1.  
  • Zadanie dla dziecka: Odpowiedz na pytania

( Rozwijamy pamięć i logiczne myślenie)

 

-kto chodzi po podwórku?

-czego szukają kurki?

-kto pędzi po zielonej trawce?

-jakie zwierzęta są w zagrodzie, co robią, jak się czują?

-jakie zwierzę chce iść na pastwisko?

-jakie zwierzę daje mleko?

-o kogo dbają gospodarze w stajni?

-jak gospodarze dbają o konie?

-kim jest Burek?

Dziecko powinno odpowiedzieć na większość pytań.

 

*Posłuchajcie i odgadnijcie odgłosy zwierząt gospodarskich


*Zobaczcie, gdzie mieszkają zwierzęta gospodarskie


 

4.Wybierz jedno ze zwierząt, które występują w wierszu, poproś rodzica o wydrukowanie jego sylwety i wyklej je w konturach papierem kolorowym. Jeśli nie masz kolorowego papieru, na pewno znajdziesz w domu kolorową gazetę ( ćwiczymy zdolności manualne). Po skończonej pracy dokładnie umyj rączki.

Jeśli nie wiesz, jak należy prawidłowo myć ręce, obejrzyj ten film, link wpisz w przeglądarkę:

 

5.Nazwij zwierzęta, które są na obrazku i policz, ile nóg ma każde z nich.

      

         

Po pracy pobaw się wesoło

Wiem, że lubicie kolorowanki, więc zamieszczam link do strony , na której znajdziecie ich całe mnóstwo :)

Skopiuj link w przeglądarkę

Kolorowanki dla dzieci

 

Na stronie głównej przedszkola znajduje się

Regulamin Wewnątrzprzedszkolnego Konkursu Plastycznego

  1. „Zdrowe zęby mam, bo o nie dbam”.

Zachęcamy WAS do udziału w konkursie