KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Tematyka kompleksowa: "Wielkanoc"

Czołem Dzieciaki,

Święta Wielkanocne coraz bliżej, ja jednak proszę, popracujcie trochę, a może raczej się pobawcie- zapraszam.

Jajka malowane; wprowadzenie litery „j”, „J”

  1. Czynności przygotowawcze:
  • Nawiązanie do tematu zajęć – utrwalenie nazw wielkanocnych jajek (pisanki, kraszanki).
  • Jak zrobić kolorowe pisanki?
  • Rodzic prezentuje ilustracje pisanki i zdjęcie chłopca –
  • To jest Julek. Julek zrobił z jajka pisankę,którą włoży do koszyczka.
  • Rozmowa na temat ilustracji, których nazwy stanowią wyrazy podstawowe:

„jajko”, „ Julek”.

  1. Prezentacja litery wielkiej i małej drukowanej:

– omówienie kierunku pisania litery,

– wyszukiwanie podobieństw i skojarzeń liter,

– rozpoznawanie litery „ j”, „J” wśród innych, niekoniecznie znanych dzieciom.

  1. Analiza i synteza wyrazów podstawowych: „Julek”, „jajko”,

– układanie wyrazów z liter: jako pierwszą literę rodzic umieszcza biały kartonik,

– zastąpienie pierwszych kartoników literami „ j”, „J”,

-  budowanie modelu wyrazu

Zabawy doświadczalne z jajkiem ( jeśli macie ochotę na zabawę)

  1. Skaczące jajko

Dzień wcześniej Rodzic umieszcza jajko w słoiku, zalewa je octem i zakrywa słoik pokrywką. Podczas

zabawy wylewa ocet i wyjmuje jajko – bez skorupki otoczone błoną. Dzieci oglądają je, delikatnie

odbijają o blat stołu.

  1. Jajko w butelce

Po obejrzeniu jajka w samej błonce rodzic układa je na otworze butelki z szyjką o średnicy ok. 2 cm.

Przyciskane jajko nie powinno wpaść do środka. Do butelki rodzic wrzuca zapalone zapałki i ponownie

szybko umieszcza jajko w otworze. Jajko wpadnie do środka i pęknie, wylewając się na dnie butelki.

  1. Twarde jajka

Nauczyciel pokazuje dzieciom jajko ugotowane na twardo, mówi, że jest ono wyjątkowo wytrzymałe na

stłuczenie. Dzieci próbują je zgnieść, ściskają je tylko kciukiem i palcem wskazującym (palce ułożone są

na biegunach jajka).

  1. Jajka marmurkowe

Dzieci przygotowują pojemniki z barwnikami naturalnymi (herbata lub barwniki spożywcze).

Dziecko otrzymuje jajko ugotowane na twardo. Delikatnie obtłukuje dookoła skorupkę i wkłada do pojemnika

z barwnikiem. Po ok. 1 godzinie wyjmuje jajko i obiera ze skorupki. Jajko ma marmurkowy wzór.

 

Wiem, że obecne dni są dla wszystkich bardzo trudne, ale proszę nie dajmy się .

To zło nazywa się Koronawirus i na pewno nosi koronę.

Ja zachęcam Was wszystkich do zabawy- zróbmy na złość wirusowi i pokażmy,

że to nasze piękne, wielkanocne pisanki będą w koronach.

Wierzę w Waszą kreatywność i życzę udanej zabawy.

Pisanki z gotowanych jajek nie przetrwają zbyt długo, więc bardzo proszę sfotografujcie je, a zdjęcia zachowajcie do momentu naszego spotkania w przedszkolu.

Oto strona Jak zdrowo pomalować pisanki wielkanocne

 

TERAZ PRAGNIEMY WSZYSTKIM ZŁOŻYĆ ŻYCZENIA WIELKANOCNE:

Na te Święta Wielkanocne ściskamy Was jeszcze mocniej
Zasiedzieliśmy się w domu, święcić jajek nie ma komu
Chciałybyśmy się z Wami znów się spotkać i beztrosko razem pośmiać
Życzymy zdrowia, pomyślności w epidemii bezsilności
Co za święta bez dyngusa, niech się skończy czas wirusa!
Niech już wszystko znowu hula.
Życzymy Wesołego Alleluja!

Piosenka  "Znaki Wielkanocy"