KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Temat: Stolica Polski.

Temat:Stolica Polski.

  1. „Warszawa – stolica Polski” – zabawa dydaktyczna.
  • zapoznanie dzieci z pojęciem „stolica” i znaczeniem stolicy dla kraju.
  • oglądanie zdjęć zabytków i ważniejszych budowli Warszawy: Pałacu Kultury i Nauki, Zamku Królewskiego, Starego Miasta, Łazienek, Wilanowa, pomników: kolumny Zygmunta III Wazy, Mikołaja Kopernika, Adama Mickiewicza, Fryderyka Chopina i dzieci rozmawiają na temat prezentowanych zabytków i budowli.
  1. ćwiczenia w czytaniu ze zrozumieniem. (K. s. 122–123)
  • Omówienie treści – udzielanie odpowiedzi na pytania, np.:

– Co to są zabytki?

– Jakie zabytki możemy zobaczyć w stolicy?

– Gdzie się znajduje pomnik Syrenki?

  • Próby czytania globalnego.
  1. Legendy o Warszawie .

Słuchanie warszawskich legend.

 Ewy Szelburg-Zarembiny „Legenda warszawska” i Artura Oppmana „Syrena”, „Bazyliszek” i „Złota kaczka”.

Uwaga! dokonujemy wyboru legendy, którą przeczytamy w całości podczas zajęć, a pozostałe możemy krótko omówić lub przeczytać w innym terminie.

Legenda warszawska - tekst

Syrena - tekst

Bazyliszek - tekst

Złota kaczka - tekst

  1. Rozmowa na temat wysłuchanych legend. Przykładowe pytania:

– Która legenda podobała się wam najbardziej i dlaczego?

– Jak miały na imię dzieci rybaka?

– Jak wyglądał Bazyliszek?

– Jak książę mazowiecki trafił do chaty, w której spotkał kobietę z dwojgiem dzieci?

– Co jest herbem Warszawy?

  1. „Warszawskie legendy” – praca plastyczna. Dzieci wykonują ilustracje do wybranej legendy.