KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Minął już drugi miesiąc naszej pracy

Drodzy Rodzice!

Minęły już dwa miesiące od pierwszego dnia w przedszkolu. Dzieci czują się w grupie coraz pewniej, chętniej podejmują proponowane przez nauczyciela aktywności, bardziej swobodnie poruszają się po sali i po przedszkolu. Można zachęcać dziecko do opowiadania o tym, co działo się w przedszkolu, jednak nie należy go do tego zmuszać – kiedy będzie gotowe, samo zacznie mówić. Lepiej pytać malucha na przykład o to, w co i z kim się bawił, niż zadawać pytania ogólne („Jak było w przedszkolu?”) lub sugerujące odpowiedź („Czy zjadłeś zupkę?”). W ten sposób pomagamy dziecku zacząć opowieść i dajemy mu możliwość bardziej swobodnej wypowiedzi i przekazania, co było dla niego najważniejsze. W październiku na zajęciach dydaktycznych dzieci 3 letnie dowiedziały się skąd się bierze chleb, mąka, miód lub wełna. Lepiły z masy solnej, bawiły się cieczą newtonowską, malowały farbami. Tematyką tygodnia były również wesołe zabawy na deszczowe dni. Dzieci bawiły się przy piosence ,, Magiczna liczba siedem” oraz piosence "Spacer po dywanie". Przeprowadzaliśmy również ciekawe doświadczenia z wodą. Często spacerowaliśmy po naszym ogrodzie przedszkolnym w poszukiwaniu Pani Jesieni. Najważniejszym wydarzeniem w tym miesiącu była uroczystość Pasowania na Przedszkolaka. Wszystkie przedszkolaki- krasnale Modraczki przyrzekały:

"My krasnale przyrzekamy:

Być od dziś przedszkolakami,

Nie grymasić i nie szlochać,

Zawsze swoje Panie kochać,

Grzecznie bawić się i fikać

Wszystko zjadać z talerzyka,

Nauczymy się dziękować,

I porządnie się zachować,

Od dziś zawsze być zuchami i dobrymi kolegami".