KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Tematyka kompleksowa: Podróż do krainy czystości

Zabawa ruchowa „ Gimnastyka”, ilustrowanie ruchem słów wierszyka:

„Ręce w górę wyciągamy,
dookoła się obracamy,
jedną nogą wymach raz
i do tego podskok wraz,
drugą nogą wymach raz
i do tego podskok wraz.
Ręce w górę, ręce w bok,
niski przysiad, równy krok”.

Wyliczanka do zabawy - "Czyste, brudne ręce"

„ Na bakteria są sposoby
trochę mydła, dużo wody,
bo bakteria chociaż drobne
wcale nie są dla nas dobre”

„Czyste, brudne ręce”- zabawa ruchowa ,demonstracja, mycie rąk.

Słuchanie opowiadania „Brudasek”, wydawca Kolporpress SA, tekst Zetem
-Uświadomienie konieczności codziennego mycia całego ciała; utrzymywanie właściwej higieny ciała.
Bohaterem jest prosiaczek Guciem zwany. Choć ma zawsze szczere chęci, zawsze chodzi upaćkany.  Bardzo lubi włazić w błoto, nie przepuści też kałuży.
W nich to chlapie się z ochotą, choć jest chłopcem dosyć dużym. Jest jak świnka cały brudny, brudne ręce i zeszyty:
– Wiesz, prosiaczku, byłbyś cudny, gdybyś choć raz był umyty. Mlaska, gdy śniadanie zjada, pijąc, głośno siorpie przy tym. Wszystkim wkoło opowiada o posiłku znakomitym.
Wypożyczył raz od Misia do czytania książkę małą, właśnie oddał mu ją dzisiaj, ale pobrudzoną całą. Kiedy klepnął on Zajączka, że Szaraczek aż się skulił, wtedy jego brudna rączka zapaćkała pół koszuli.
U Misia na imieninach, nie wierzycie, patrzcie sami, zachowywał się jak świnka, sam zjadł tort... i ze świeczkami! Tego było już za wiele, jak świat światem, a las lasem. Uradzili przyjaciele, by nie bawić się z Brudasem.
– Chodźcie piłkę kopać razem lub się bawmy w chowanego!
– Bardzo chętnie, jeśli czasem się umyjesz, nasz kolego.
– Choć tak bardzo się starałem, mój ty Misiu, i Szaraczku, sam jak palec pozostałem w środku lasu na tym pniaczku. Coś szeptają Zając z Misiem:
– Prezent fajny mu zrobimy... urodziny... zdaje mi się, że Brudaska zawstydzimy. Nadszedł wreszcie dzień urodzin. Bukiet kwiatów, wielka paczka.
Nasi przyjaciele młodzi obdarować chcą Prosiaczka. Nasz Brudasek zadziwiony:
– Prezent całkiem ładnie pachnie. Mydło... gąbka... i szampony...
– Byś się taplał... ale w wannie!
Od tej pory po zabawie, to stwierdziła cała paczka, w wannie pół godziny prawie tapla się jak młoda kaczka. Już nie brudny, lecz różowy. Jest czyścioszkiem jakich mało. I przyjaciół ma już nowych – lecz przezwisko pozostało.

Słuchanie piosenki „Mydło lubi zabawę” z repertuaru zespołu Fasolki                                         
1.Mydło lubi zabawę w chowanego pod wodą
Każda taka zabawa jest wspaniałą przygodą
Kiedy dobry ma humor to zamienia się w pianę
A jak znajdzie gdzieś słomkę, puszcza bańki mydlane.
Ref.:
Mydło wszystko umyje, nawet uszy i szyję
Mydło, mydło pachnące jak kwiatki na łące
Mydło lubi kąpiele, kiedy woda gorąca
2.Skacząc z ręki do ręki, złapie czasem zająca
Lubi bawić się w berka, z gąbką chętnie gra w klasy
I do wspólnej zabawy wciąga wszystkie brudasy.

„Przybory higieniczne” – zabawa dydaktyczna rozwijająca logiczne myślenie, segregowanie przedmiotów ze względu na sposoby ich wykorzystania, wprowadzenie wyliczanki N. Usenko „Płynął rekin” - zabawa rytmiczna. W równym pulsie recytują słowa wyliczanki i wykonują następujące gestodźwięki i czynności naśladowcze:

"Płynął rekin"                                                                                                                                                                  Płynął rekin hen, przez morze (na pierwsze sylaby słów: „Pły-nął re-kin” dzieci wykonują dwa tupnięcia, na słowo „hen” – jedno klaśnięcie. Ten schemat rytmiczno-ruchowy powtarza się jeszcze podczas trzech następnych wersów)

zęby ostre miał jak noże. Zamiast Zamiast się rekina bać, umyj zęby i idź spać! Szczotka – pasta,   (na pierwsze sylaby wykonują dwa klepnięcia dłońmi o uda)

raz – dwa – trzy!    (wykonują trzy rytmiczne tupnięcia)

Szczotkujemy pastą kły! (naśladują rękami szorowanie zębów)