KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Tematyka kompleksowa: Higiena ważna rzecz - Zdrowe noski

PROPOZYCJE ZADAŃ DO PRACY W DOMU W OKRESIE 20.04.-24.04.2020

Tematyka kompleksowa: Higiena ważna rzecz – „Zdrowe noski”

 

Dzień dobry Kochane Dzieci!

Tym razem przypomnimy Wam jak dbać o zdrowie i Wasze noski.

 

1.„Jak mieć zdrowy i czysty nos”- przypomnienie zasad higieny i techniki czyszczenia nosa.

      Myszka w Paski nauczy Was „Jak mieć czysty nos” Obejrzyj bajkę

 

Spróbujcie wyczyścić nos tak jak mówiła Myszka:

- zasłaniamy chusteczką nos

- zamykamy buzię i dmuchamy

- najpierw jedną dziurką, później drugą

- a teraz znajdźcie kosz i wyrzućcie chustkę.

Świetnie Wam poszło!

Nauczcie teraz swojego misia lub lalę jak należy wycierać nos.

  1. „Jak wirusy wędrują od człowieka do człowieka”

Eksperyment: należy przygotować małe kawałki papieru, dzieci kładą na dłoni skrawki papieru i dmuchają buzią jak najmocniej, żeby przekonać się, że wirusy mogą wędrować bardzo daleko i w różne strony.

Dlatego jeżeli chcemy kichnąć lub kasłać najlepszym sposobem jest kichanie lub kasłanie w zgięcie łokcia. Jeśli mamy katar niezbędna jest chusteczka!

Pamiętaj! Podczas infekcji częściej myj ręce, żeby nie rozsiewać zarazków!

  1. „Katar”- nauka piosenki. Piosenki uczymy fragmentami, możemy ją włączyć gdy dziecko rysuje lub bawi się.

       Słuchaj piosenki

Tekst piosenki:

Pada deszcz, wieje wiatr    (dzieci machają rękami nad głową)

słońce za chmurkami           (zasłaniają twarze dłońmi)

idzie katar, marszczy nosek, (maszerują w miejscu i marszczą nos)

straszą chorobami.        (gest straszenia, machają przed sobą rękami z rozstawionymi palcami)

Ref. Czary-mary         (dzieci rękami kręcą młynka przed sobą)

a-psik!         (wykonują klaśnięcie)

Żeby katar znikł!         (wykonują gest grożenia palcem)

Dużo jedz, zdrowo jedz! Smaczne witaminy, (naśladują jedzenie)

Dadzą siłę i odporność dla całej rodziny.      ( naśladują siłaczy)

Ref. Czary-mary       (dzieci rękami kręcą młynka przed sobą)

a-psik!         (wykonują klaśnięcie)

Żeby katar znikł!      (wykonują gest grożenia palcem)

Ruszaj się cały czas, biegaj i podskakuj, (wykonują podskoki obunóż w miejscu)

A katarek cię nie złapie i już jest po strachu.

Ref.

 

  1. Papierowy wiatraczek-praca plastyczna przestrzenna. Wiatraczek będzie poruszany przez wydmuchiwane powietrze. Sprawdźcie jak mocno potraficie dmuchać ustami, a jak nosem.

"Wiatraczek" - instrukcja wykonania