KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Polska-moja Ojczyzna

 

  1. "Co to jest Polska ?"- wiersz Cz.Janczarskiego

- Co to jest Polska?-
Spytał Jaś w przedszkolu.
Polska- to wieś
i las,
i zboże w polu,
i szosa, którą pędzi
do miasta autobus,
i samolot, co leci
wysoko, na tobą.
Polska- to miasto,
strumień i rzeka,
i komin fabryczny,
co dymi z daleka,
a nawet obłoki,
gdy nad nami mkną.
Polska to jest także twój rodzinny dom.
A przedszkole?
Tak- i przedszkole,
i róża w ogrodzie
i książka na stole.

  1. 2. Prezentacja filmu "Polak Mały" IPN oddział Kraków i rozmowa na temat symboli narodowych:
  • Jak wygląda godło Polski?
  • Co symbolizuje biały i czerwony kolor na fladze?
  • Kiedy najczęściej możemy słyszeć nasz hymn narodowy?

Jaką postawę przyjmujemy podczas śpiewania hymnu?

3.Opowieść ruchowa "Skok przez Polskę": dziecko naśladuje czynności wykonywane przez rodzica.

Jesteśmy nad Bałtykiem, fale uderzają o brzeg i szumią (dziecko naśladuje odgłosy: szuuuu, szuuuuu). Przed wskoczeniem do wody musimy się rozegrać do stroju kąpielowego (naśladuje rozbieranie się) i wykonać rozgrzewkę. Zrób kilka pajacyków i skłonów (wykonuje ćwiczenia). A teraz siuuup (powtarza) do wody. Oj, trochę zimno, brrr (powtarza i pokazuje jak się trzęsie z zimna). Spróbujmy zanurkować - bul, bul, bul (powtarza i naśladują nurkowanie). Szybko się wycieramy, ubieramy (naśladuje czynności) i wykonujemy dłuuuuugi skok (długi skok obunóż) do Warszawy, gdzie weźmiemy udział w maratonie, to aż 3 okrążenia wokół miasta (biegnie wyznaczony odcinek). Chwila odpoczynku na wypicie wody (naśladuje picie) i wykonujemy dłuuugi skok w góry (wykonuje skok obunóż). Wspinamy się na najwyższy szczyt -Rysy, nie jest  to łatwe, ciągle ocieramy pot z czoła (naśladuje). Ale już niedługo szczyt. Jesteśmy! Ale piękne widoki! Zasłużyliśmy na odpoczynek (siadaj i naśladują oglądanie widoków).

  1. Zabawa dydaktyczna "Zagadki o Polsce":

1) Na czerwonej tarczy, widnieje biały orzeł w koronie.
Kto tego symbolu nie zna, niech ze wstydu zaraz spłonie.
(godło)


Podpowiedź:


Rymuje się ze słowem „siodło”,
Jednym z symboli Polski jest...
(godło)

2) Powiewa ona, gdy wiatr się zerwie
A na niej biel jest i czerwień.
(flaga)

3) Herbem tego miasta, jest piękna syrenka
która miecz i tarczę dzierży w swoich rękach.
Od imienia syrenki i rybaka Warsa je nazwano,
I stolicą państwa  polskiego mianowano.
Przez nie rzeka Wisła przepływa,
Zatem jak stolica Polski się nazywa?
(Warszawa)

4) Ta szeroka rzeka płynie,
po polskiej krainie.
Niczym błękitny, ostry nóż,
przecina Polskę wzdłuż.
Pędzi od gór wysokich, przez Kraków i stolicę
W niej rybak Wars ujrzał swą ulubienicę.
(Wisła)

Podpowiedź:


Szafirowym blaskiem, woda z niej błysła.
Najdłuższą Polski rzeką, jest ona…
(Wisła)

5) Zwie się Mazurek Dąbrowskiego,
Choć Wybicki jest autorem.
Pieśnią jest państwa polskiego
Polski trzecim jest symbolem.
(hymn)

Podpowiedź:

Na zawsze pozostaną jego słowa w sercu mym,
Na zawsze zapamiętam mojego kraju…
(hymn)

5.Zróbcie pracę plastyczną dowolną techniką n/t "Co to jest Polska?".

Zachowajcie pracę i po powrocie przynieście do przedszkola.

Polecamy link :

13 POMYSŁÓW NA RYSOWANIE DLA DZIECI

Pozdrawiamy Was ! My też tęsknimy za Wami!