KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Pasowanie na Czytelnika

Podczas trwania Ogólnopolskiego Tygodnia Bibliotek starszaki z naszego przedszkola zostały przyjęte w poczet nowych czytelników placówki. Podczas uroczystości mali czytelnicy przedstawili dla zgromadzonych gości spektakl, w którym opowiedziały czego mogą dowiedzieć się z książek. Jednak najważniejszym momentem całej uroczystości było złożenie przez przedszkolaków przyrzeczenia szanowania książek oraz pasowania ich na czytelników biblioteki, którego dokonała wiceprezydent Małgorzata Kańska-Kipigroch wraz z naczelnik Wydziału Edukacji Małgorzatą Krupską.Dzieci otrzymały pamiątkowe dyplomy pasowania na czytelnika oraz upominki w formie zakładek do książek. Po przedstawieniu i pasowaniu, na przedszkolaków czekał słodki poczęstunek.Następnie dzieci wraz z rodzicami zeszły do Oddziału dla dzieci, gdzie zapoznały się z regulaminem i księgozbiorem biblioteki. Po otrzymaniu kart bibliotecznych, wypożyczyły swoje pierwsze książki.