KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zajęcia przyrodnicze

Drodzy Rodzice będziemy umieszczać tutaj materiały, które możecie wykorzystać w domu do pracy z dzieckiem. Prosimy o przechowanie prac plastycznych, które będziemy oglądać po powrocie do przedszkola.

Zajęcia przyrodnicze

– poznawanie przez dzieci wiosennych kwiatów – próby rozpoznawania ich w otoczeniu lub na ilustracji,

– uwrażliwianie dzieci na piękno przyrody przez prowadzenie ukierunkowanej obserwacji,

– doskonalenie umiejętności redagowania kilku zdaniowej wypowiedzi na podany temat,

– rozpoznawanie i nazywanie części roślin,

– wskazywanie potrzeby ochrony przyrody i szacunku dla niej,

– rozwijanie kompetencji językowych – rozwiązywanie zagadek,

1.Określanie zwiastunów wiosny, układanie prostych zdań o wiośnie, np. Przyleciały już bociany i jaskółki. Ptaki śpiewają wesoło od rana.

2.Dzieci słuchają wiersza Małgorzaty Strzałkowskiej „Moi drodzy”.

Moi Drodzy!

List ten piszę

na przystanku w Gibraltarze.

Już z Afryki do Was lecę,

wkrótce w Polsce się pokażę.

Już znudziły mi się wczasy.

dość mam małp i krokodyli,

dość kokosów i antylop,

palm, storczyków i daktyli!

Już zmęczyły mnie tropiki,

słonie, lwy i baobaby,

nosorożce i żyrafy!

Wzdycham już do polskiej żaby!

Już z klekotem do Was lecę,

pozdrowienia śląc w przelocie.

Będę w Polsce w przeszły czwartek.

Wypatrujcie mnie –

Wasz bociek

Małgorzata Strzałkowska

Omówienie wiersza – odpowiedzi na pytania:

– gdzie był bociek?

– jakie zwierzęta i rośliny zobaczył w Afryce?

– kiedy bociany do nas wracają?

3.Rozmowa z dziećmi na temat warunków życia zwierząt wiosną.

Dzieci oglądają ilustracje przedstawiające zwierzęta w różnych sytuacjach – budowa gniazd, zaloty, opieka nad młodymi itp.( można skorzystać z internetu lub zdjęć zamieszczonych w albumach, czasopismach)

Zachowania zwierząt związane z nadejściem wiosny.

– co się dzieje wśród zwierząt?

– jak opiekują się młodymi – swoimi dziećmi?

– czy teraz mają lepsze warunki życia w lasach, parkach niż zimą?

PROPOZYCJA DLA DZIECI: wykonaj ilustrację do wiersza