KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Tematyka kompleksowa: Ktoś nam niebo pomalował. Witaj tęczo kolorowa!

TEMATYKA KOMPLEKSOWA: Ktoś nam niebo pomalował. Witaj tęczo kolorowa!

PROPOZYCJE ZADAŃ DO PRACY W DOMU W OKRESIE 04.05.-08.04.2020

Dzień dobry kochane Dzieci!

Wiosna rozgościła się u nas na dobre. Lubicie tęczę? To posłuchajcie…

 

1. Bajka „Tęcza dla dzieci malowana różdżką”- poznanie zjawiska atmosferycznego, jakim jest tęcza, omówienie wyglądu i warunków jej powstawania. Nazywanie kolorów tęczy.

  

Następnie prowadzimy rozmowę na podstawie bajki.

Przykładowe pytania:

– Gdzie można zobaczyć tęczę?

– Jak wygląda tęcza?

– Jakie ma kolory?

– Kiedy powstaje tęcza? (kiedy pada deszcz i świeci słońce, promienie słońca odbijają się w kroplach deszczu i powstaje tęcza)

Dzieci odpowiadają na pytania, opierając się na informacjach zawartych w treści wiersza oraz wcześniej zdobytej wiedzy. Można zatrzymać kadr z bajki na youtube, żeby dziecko widziało tęczę i nazywało po kolei jej kolory.

 

2. „Coś w pobliżu w kolorze…” – zabawa dydaktyczna, wyróżnianie i nazywanie kolorów w najbliższym otoczeniu. Rodzic pokazuje dziecku wybrany kolor tęczy pyta:

– Jaki to kolor?

Dziecko nazywa kolor, a następnie odnajduje w pomieszczeniu coś w tym samym kolorze.

3„Tęcza na błękitnym niebie” – praca plastyczna. Malowanie farbami akwarelowymi na karcie pracy. Dziecko nazywa kolor, którym maluje. Jeżeli nie macie Państwo możliwości drukowania dziecko może malować bezpośrednio na białej kartce tylko proszę zaznaczyć kolejność kolorów.

tęcza

 

4. „Tęczowy deserek” - rozpuszczanie kolorowych owocowych galaretek, nazywanie przez dzieci kolorów, obserwacja tężenia, degustacja. Zwrócenie uwagi na przestrzeganie zasad higieny podczas wykonywania posiłków oraz zasad bezpieczeństwa-gorąca woda.

 

Podczas kolorowania czy wykonywania galaretki można włączyć piosenkę „Tęcza nad łąką” 

Tekst piosenki:

1.Ogromna chmura zakryła słońce

lecą na ziemię deszczu kropelki

mokną biedronki, mokną zające

małym ślimakom mokną muszelki

 

Ref. Tęcza, tęcza jaka ładna

błyszczy w górze kolorami

weźmy wszyscy się za ręce

namalujmy tęczę sami

 

2.Zza wielkiej chmury wybiegło słońce

wpadło na łąkę tyle promieni

patrzą biedronki, patrzą zające

to kolorami tęcza się mieni

Ref. Tęcza, tęcza...