KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Ruch tu wielki, dźwięków moc z traw na łące miękki koc.

PROPOZYCJE ZADAŃ DO PRACY W DOMU W OKRESIE 11.05.-15.05.2020

Dzień dobry kochane Dzieci!

Tym razem zobaczymy co słychać na wiosennej łące.

  1. „Na zielonej łące”– spacer na łąkę (lub pobliski trawnik), obserwacje naturalnego środowiska, badanie kępki, źdźbła trawy, wyodrębnienie elementów budowy rośliny (do obserwacji można wykorzystać lupę). Dzieci poznają elementy budowy rośliny: korzenie, łodygi, liście, kwiaty.
  2. „Majowa łąka i jej mieszkańcy”- oglądanie bajki edukacyjnej, poznanie owadów mieszkających na łące.

       

Po obejrzeniu bajki można zapytać dziecko:

- Jakie owady mieszkają na łące?

  1. „Na łące”- zabawy ruchowo-naśladowcze przy muzyce. Podczas słuchania muzyki wykonujcie czynności według instrukcji.

 

  1. „Biedroneczki są w kropeczki”– zabawa matematyczna, ustalanie wyniku odejmowania przez dopełnianie brakujących elementów.

Przyjrzyjcie się uważnie biedronkom na karcie pracy. Każda biedronka powinna mieć pięć kropek. Waszym zadaniem jest dorysowanie brakujących kropek. Najpierw przeliczcie kropki na pierwszej biedronce. Sprawdźcie, ile kropek trzeba dorysować. Po dorysowaniu każdej kolejnej sprawdźcie, czy biedronka ma już odpowiednią ich liczbę. Jeśli kropek jest pięć, przejdźcie do kolejnej biedronki. Na zakończenie pokolorujcie wszystkie owady.

Biedronki-karta pracy

  1. „Była sobie żabka mała”– nauka piosenki.

Piosenka:

Tekst piosenki:

  1. Była sobie żabka mała
    re re kum kum, re re kum kum,
    która mamy nie słuchała
    re re kum kum bęc.
    2. Na spacery wychodziła
    re re kum kum, re re kum kum,
    innym żabkom się dziwiła
    re re kum kum bęc.
    3. Ostrzegała ją mamusia
    re re kum kum, re re kum kum,
    by zważała na bociusia
    re re kum kum bęc.
    4. Przyszedł bociek niespodzianie
    re re kum kum, re re kum kum,
    i zjadł żabke na śniadanie
    re re kum kum bęc.
    5. A na brzegu stare żaby
    re re kum kum, re re kum kum,
    rajcowały jak te baby
    re re kum kum bęc.
    6. Jedna drugiej żabie płacze
    re re kum kum, re re kum kum,
    "Już jej nigdy nie zobaczę"
    re re kum kum bęc.
    7. Z tego taki morał mamy
    re re kum kum, re re kum kum
    trzeba zawsze słuchać mamy
    re re kum kum bęc.