KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Religia. Zdalne nauczanie.

  1. Modlitwa/pieśń – „Ojcze nasz”

Wysłuchaj modlitwę

  1. Ostatnio mówiliśmy o Maryi matce Jezusa. Poprośmy dzisiaj Maryję, aby zaniosła nasze modlitwy do Boga.
  • Maryjo, Matko Dzieciątka Jezus – módl się za nami
  • Maryjo, Opiekunko dzieci – módl się za nami
  • Maryjo, Wzorze dla naszych mam – módl się za nami
  1. Przeczytaj:

Jutro wstanę rano,

Wyjdę na dwór z sieni.

Nazbieram dla mamy

Słonecznych promieni.

Ze wszystkich promieni

Bukiecik uwiję,

A potem się rzucę

Mamusi na szyję.

Wanda Chotomska

  1. Odpowiedz na pytania:
  • Za co kochamy nasze mamy?
  • Co mamy robią dla nas?

 

Tak jak my Pan Jezus ma swoją mamę, Maryję. Maryja bardzo kocha swojego syna. Teraz jest w Niebie, wraz z Jezusem. Kiedy Jezus umierał na krzyżu, „(…) ujrzał Matkę i stojącego obok Niej ucznia, którego miłował, rzekł do Matki: «Niewiasto, oto syn Twój». 27 Następnie rzekł do ucznia: «Oto Matka twoja». i od tej godziny uczeń wziął Ją do siebie.”

(J, 19, 26-27)

  1. Zapamiętaj

Maryja jest Matką Jezusa i naszą.

  1. Zadanie

Wykonaj zadanie: strona 110, 111 (podręcznik – religia)