KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Tematyka kompleksowa: „Dbamy o Ziemię”

Kochane Promyczki! Polecam Wam filmy edukacyjne z serii „Podróże ze Skrzatem Borówką”. Wraz z Krasnalem poznacie różne środowiska, w których żyją rośliny i zwierzęta, a także cały świat przyrody z nieodłączną jej cząstką, jaką jesteśmy MY.

 

1.Posłuchaj piosenkę i obejrzyj teledysk. Powiedz, co niszczy Ziemię - planetę, na której żyjemy. Na pewno Rodzice Ci podpowiedzą.

 

2.Mamo/Tato przeczytaj dziecku "Wierszyk ekologa”

 

Czy to mały, czy to duży,

każdy wie , co przyrodzie służy.

W lesie nie krzyczymy, (pytamy dziecko dlaczego?)

nigdy nie śmiecimy. (pytamy dziecko dlaczego?)

W domu taką mamy modę,

że oszczędzamy wodę.

Śmieci zawsze się sortuje, (tłumaczymy, co oznacza słowo „sortuje”?

przecież nic to nie kosztuje!

Bo gdy czysto jest wokoło,

wszyscy się ucieszą,

pszczółki brzęczą, motyl lata, ptaszek śpiewa,

a dokoła szumią drzewa.

 

4.Narysuj, jeśli chcesz, naszą szczęśliwą planetę Ziemię, bez zanieczyszczeń , na której jest mnóstwo zieleni, motyli, ptaków, pszczółek i drzew .

 

5.Popatrz i zapamiętaj, w jaki sposób segregujemy śmieci.

 

Papier plastik szkło bioodpady

6. Zróbcie z Rodzicem tzw. Przeszkadzajkę z pojemniczka np. po jogurcie pitnym. Wykorzystamy plastik na zrobienie domowego instrumentu.

Przeszkadzajki czyli domowej roboty marakasy to chyba najprostszy do wykonania instrument muzyczny. Do jakiegokolwiek pojemnika, który można zamknąć, wsypujemy cokolwiek sypkiego i gotowe:) Reszta to zabawa i radość jaką ona daje!

 

*Zadanie pt. ,,Obłoczki. (dla chętnych dzieci)

Potrzebne będą po 4 obłoczki w kolorach białym, różowym i niebieskim, wycięte z papieru( dla dziecka i dla rodzica)oraz kawałek materiału do przykrycia szeregu, który układa dla dziecka rodzic.

Układanie z pamięci obłoczków w szeregu. Rodzic układa szereg, dziecko przez chwilę obserwuje szereg, po czym rodzic go zasłania, a dziecko układa z pamięci:

– różowy, biały, biały, różowy

-różowy, różowy, niebieski, niebieski

-niebieski, niebieski, różowy, różowy

– niebieski, różowy, biały

– biały, niebieski, biały, niebieski. Itd.

 

*Można się bawić na różne sposoby.

 

*Pamiętajcie o tańcu, który bardzo lubicie i wesołej zabawie przy muzyce, . W tym tygodniu proponuję Wam taniec Leśnych Duszków do piosenki o tym samym tytule.

 

 

Bawcie się dobrze, powodzenia!