KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Ptasie obyczaje

TEMATYKA KOMPLEKSOWA

na okres : 27.04.2020. - 30.04.2020

 

Kochane Koszałki – Opałki :)

W tym tygodniu zapraszamy Was do świata ptaków :

 

OPOWIADANIE pt. „Ptasia narada” B. Szelągowskiej

 

  1. Wysłuchajcie opowiadania i odpowiedzcie na pytania :
  • Od kogo ptaki dostały list ?
  • Czego się z niego dowiedziały ?
  • Jakie ptaki przylatują wiosną do Polski ?

 

 

ZABAWA MUZYCZNO – RUCHOWA przy piosence pt. „Ptaszki fruwają”

 

  1. Obejrzyjcie teledysk i naśladujcie ruchy dzieci.
  2. Powtórzcie kilka razy.

 

ZABAWY MATEMATYCZNE pt. „Kolorowe ptaszki”

 

  1. Wykonajcie ćwiczenia zgodnie z poleceniami na kartach pracy :

   

 

PUZZLE pt. „Ptaki” - GRA on-line :

Puzzle Ptaki

 

Puzzle Bocian.

 

PIOSENKA do nauki pt. „Ptaszek Tomaszek”

 

  1. Posłuchajcie kilka razy piosenki i nauczcie się jej słów.
  2. Odpowiedzcie na pytania :

 

  • Ile ptaszków jest w domu ?
  • Ile ptaszków jest w polu ?
  • Ile ptaszków chleb przecina ?
  • Ile ptaszków nogi zgina ?
  • Ile ptaszków złoto liczy ?
  • Ile ptaszków skrzydła ćwiczy ?
  • Ile ptaszków łódką pływa ?
  • Ile ptaszków coś nagrywa ?
  • Ile ptaszków ciągnie rzep ?
  • Ile ptaszków gra na dużych rurach ?

 

 

 

PRACA PLASTYCZNO - TECHNICZNA pt. „Bocian”

 

  1. Obejrzyjcie poniższe zdjęcia i wybierzcie dowolny sposób wykonania

pracy w zależności od materiałów, które macie dostępne w domu :

płatki kosmetyczne i papier kolorowy czy farby :)

 

  

ZAGADKI SŁUCHOWE pt. „Kto tak śpiewa ?”

 

  1. Posłuchajcie wiosennego śpiewu ptaków i spróbujcie zapamiętać kilka

z nich : sikorka, jaskółka, dzięcioł.

 

 

BAJKA MUZYCZNA pt. „Ptasie przygody – Wróbelek”

 

  1. Obejrzyjcie bajkę i poćwiczcie aparat mowy naśladując głosy ptaków :
  • słowik „fiu – fiu”
  • kukułka „ku – ku”
  • dzięcioł „stuk – puk”
  • wrona „kra – kra”
  • wróbelek „ćwir – ćwir”
  •  
  1. Powiedzcie dlaczego mały wróbelek został bohaterem lasu ?

 

BAJKA pt. „Przygód kilka wróbla Ćwirka – Nie do wiary”

  1. Obejrzyjcie bajkę, a dowiecie się gdzie budują swoje gniazda niektóre

ptaki i poznacie ich obyczaje : składanie i wysiadywanie jaj,

wychowywanie piskląt.